Θρακομακεδόνες Συμβαίνει στον Δήμο Αχαρνών Τοπικές Κοινότητες

Επιστολή στον Νίκο Χαρδαλιά για την επικινδυνότητα από ξερά κλαδιά και χόρτα

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αχαρνών παραδέχεται ότι “η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό (κυρίως οδηγοί και χειριστές) της υπηρεσίας δεν επαρκεί ώστε να εξυπηρετήσει στο σύνολο και άμεσα όλες τις ανάγκες που προκύπτουν.”

Σχεδόν μέσα Αυγούστου τα αποτελέσματα στην αποκομιδή κλαδιών και ξερών χόρτων είναι πενιχρά. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη στις βόρειες γειτονιές και συνοικίες της πόλης για πρόκληση πυρκαγιών στις εκατοντάδες εστίες σκουπιδιών, κλαδιών και ξερών χόρτων που έχουν δημιουργηθεί.

Με την ευθύνη που έχουμε ως δημοτική παράταξη ΔΕΚΑ να δρούμε προληπτικά, αποστείλαμε επιστολή στον Yφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά και στον Γενικό Γραμματέα της υπηρεσίας.

Η Πολιτική Προστασία με απαντητικό έγγραφο αποδίδει την ευθύνη και την αρμοδιότητα στον Δήμο Αχαρνών.

Η επιστολή μας προς τον Νίκο Χαρδαλιά:

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα

Όπως καλύτερα από όλους μας γνωρίζετε, διανύουμε την πιο επικίνδυνη χρονικά περίοδο του έτους για εκδήλωση πυρκαγιών, λόγω των ανέμων που εκδηλώνονται και των υψηλών θερμοκρασιών.

Αφορμή για αυτή την επιστολή ενημέρωσης και αγωνιώδους προειδοποίησης είναι η απολύτως τραγική και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι βόρειες συνοικίες του Δήμου Αχαρνών στους πρόποδες της Πάρνηθας. Στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Πανόραμα, Αγία Παρασκευή, λόγω της έλλειψης προγραμματισμού του Δήμου Αχαρνών και της πλημμελούς αποκομιδής, εξακολουθούν να βρίσκονται συσσωρευμένοι σωροί από σκουπίδια και κλαδιά τα οποία αποτελούν εν δυνάμει βόμβες για την ανάφλεξη πυρκαγιών.

Επιπλέον, ο Δήμος Αχαρνών τοποθέτησε στην περιοχή των Θρακομακεδόνων εννιά (9) κάδους για την εναπόθεση κηπαίων αποβλήτων και κλαδιών, στους οποίους όμως η αποκομιδή γίνεται με τόσο αραιούς ρυθμούς ώστε να στοιβάζονται μεγάλοι όγκοι ξερών χόρτων και κλαδιών που αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς. Το απευκταίο αυτό ενδεχόμενο γίνεται ολοένα και πιο απειλητικό, καθώς οι κάδοι αυτοί είναι τοποθετημένοι όχι μόνο σε ανοικτούς και αφύλακτους χώρους, αλλά και σε σημεία πυκνής βλάστησης και πλησίον οικιών, με αποτέλεσμα να συνιστούν θρυαλλίδα για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Με δεδομένο ότι από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών έγινε έγγραφη παραδοχή περί αδυναμίας να ανταποκριθεί στους όγκους των κλαδιών και των σκουπιδιών που συσσωρεύονται, συναινέσαμε ως Δημοτική Παράταξη, μετά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών αποκομιδής. Δυστυχώς, όμως, και πάλι τα αποτελέσματα σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι πενιχρά, εκθέτοντας όλες αυτές τις περιοχές σε άμεσο κίνδυνο σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς Σελίδα 2 από 8 και διακυβεύοντας την πολιτική προστασία, τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Για την παραστατικότερη απεικόνιση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στις ανωτέρω περιοχές, παρατίθενται φωτογραφίες στο τέλος του εγγράφου, οι οποίες ελήφθησαν στις 28/7/2020.

Παράλληλα παραθέτουμε σύνδεσμο από σχετικό ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Σωτηρόπουλου για το κανάλι STAR: https://www.facebook.com/100012898308539/videos/pcb.958801584559776/958800441226557

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως άμεσα προβείτε σε δέουσες ενέργειες από την πλευρά της υπηρεσίας σας, ώστε να αντιμετωπιστεί η δεδηλωμένη αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ουσιαστική πυροπροστασία.

O Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης ΔΕΚΑ

Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

Το απαντητικό έγγραφό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*