Δελτία Τύπου Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Πρόστιμα χωρίς αποτέλεσμα στον νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου

Στη λογική επιβολής ανεφάρμοστων προστίμων κινείται και ο νέος κανονισμός καθαριότητας, ο οποίος αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Δήμου  για δημόσια διαβούλευση. Οι υποχρεώσεις που θέτει αφορούν μόνο τους δημότες. Ο κανονισμός αποτελείται από δεκάδες σελίδες με κανόνες συμμόρφωσης και τσουχτερά πρόστιμα για τους δημότες.

Από την άλλη πλευρά, οι υποχρεώσεις του Δήμου προς τους δημότες είτε είναι αόριστα διατυπωμένες, είτε αποσιωπώνται. Η συμμετοχή του Δήμου στην υπόθεση της καθαριότητας παρουσιάζεται σχεδόν ως προαιρετική παρ.8.1 «Τα κάθε είδους απόβλητα θα συλλέγονται εφόσον ο Δήμος διαθέτει τα μέσα … διαφορετικά, οι δημότες θα τα απομακρύνουν με ίδια μέσα».

Από την αρχή της θητείας της η παρούσα δημοτική αρχή επιδόθηκε με ιδιαίτερη «επιμέλεια» στην απόδοση ευθυνών για όλα τα προβλήματα που καλείται να λύσει.  Ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων, φταίνε οι προηγούμενες Διοικήσεις, η αντιπολίτευση, η κακή συγκυρία και όταν αυτά δεν αρκούν στο τέλος φταίνε οι δημότες που παράγουν σκουπίδια!

Μέχρι σήμερα, κανένας Δήμαρχος, καμία δημοτική αρχή δεν αμφισβήτησε την υποχρέωση του Δήμου να καθαρίζει την πόλη, ασχέτως αποτελέσματος. Οι δημότες δικαιούνται λοιπόν, να θέσουν ένα απλό ερώτημα: ΓΙΑΤΙ ο Δήμος να μην διαθέτει τα μέσα και το προσωπικό, αφού οι δημότες πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη;

Η παράταξη ΔΕΚΑ από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με δημόσιες ανακοινώσεις ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αχαρνών εισπράττει (επιβάλλει)  ακριβά δημοτικά τέλη, χωρίς να επιστρέφει τις ανάλογες υπηρεσίες στους δημότες. Συγκεκριμένα, την τελευταία τριετία ο Δήμος εισέπραξε 13 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, από όσα δαπάνησε για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού.

Από τα χρήματα που καταβάλουν οι δημότες, κάθε χρόνο περισσεύουν πολλά εκατομμύρια, τα οποία διατίθενται παράνομα (άρ. 185 ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) προς άγνωστες κατευθύνσεις.

Πριν εκδώσει κανονισμό καθαριότητας που στην πραγματικότητα είναι κανονισμός προστίμων, η δημοτική αρχή πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στα εξής:

  • Γιατί ο Δήμος δεν προμηθεύεται τα απαραίτητα οχήματα και εργαλεία ώστε να επαρκούν για τις ανάγκες του;
  • Γιατί δεν προσλαμβάνει πρόσθετο προσωπικό το οποίο όμως θα τοποθετηθεί πραγματικά στην καθαριότητα;
  • Γιατί εν τέλει δεν προχωρά σε στοιχειώδη προγραμματισμό για τα δρομολόγια των οχημάτων και για τα συνεργεία καθαριότητας και πρασίνου, ο οποίος να γνωστοποιείται στους δημότες;

Ο κανονισμός καθαριότητας δεν αντέχει σε κριτική, γιατί πολύ απλά η δημοτική αρχή δεν έχει φροντίσει να συντρέξουν οι προϋποθέσεις για να φέρει αποτέλεσμα.

Κανονισμός καθαριότητας υπάρχει και τώρα. Αυτό που λείπει από τον Δήμο Αχαρνών είναι να εφαρμοστεί ένα καλά οργανωμένο και μελετημένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Η παράταξη μας έχει θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο εκπονήθηκε το 2015 και είναι υποχρεωτικό με βάση τον αντίστοιχο περιφερειακό σχεδιασμό. Εκεί υπάρχουν οι απαντήσεις για όλες τις επιμέρους ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όπως ενδεικτικά:

  • πως να γίνει η βελτιστοποίηση του συστήματος αποκομιδής
  • πως να επιτευχθεί η μείωση του όγκου αποβλήτων
  • πως να προωθηθεί η διαλογή στην πηγή
  • πως να προωθηθεί η ανταποδοτική ανακύκλωση
  • πως να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της οικιακής κομποστοποίηση
  • πως να αξιοποιηθούν τα πράσινα απόβλητα
  • πως εν τέλει να γίνουν όλα εκείνα που δεν εφαρμόζει ο Δήμος Αχαρνών.

Ο μόνος λόγος που αντιλαμβανόμαστε για τον οποίον η δημοτική αρχή φέρνει προς συζήτηση τον κανονισμό καθαριότητας, είναι για να καλύψει ολιγωρίες και αβελτηρίες και παράλληλα για να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους δημότες με πρόστιμα.

Η πλειονότητα των δημοτών συμμετέχει στην προσπάθεια για μια καθαρή πόλη. Αντίθετα, δεν υπάρχει ικανός μηχανισμός υποστήριξης του ελέγχου των παραβάσεων από τον Δήμο. Με αυτά τα δεδομένα η μόνη σοβαρή πολιτική που οφείλει να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, είναι να προσφέρει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας που ήδη πληρώνουν οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*